Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της υφιστάμενης πραγματικότητας, την άνοιξη του 2021, υλοποίησε το πρώτο δωρεάν πιλοτικό διαδικτυακό εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν όσοι ανάρρωναν  από τον COVID 19. Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε long covid ασθενείς και στόχευσε στην επανεκπαίδευση της αναπνοής μέσω της φωνητικής έκφρασης και του τραγουδιού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανάγκη για υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν συμπτώματα long covid  ή βιώναν βραδεία αποκατάσταση μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία με 4 συνεργαζόμενα τακτικά post-covid ιατρεία (Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου "Αττικόν", Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Ευαγγελισμός", Γ' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ,  Γενικό Νοσοκομείο «Σωτηρία").

Η επιτυχής ολοκλήρωση του πιλοτικού εργαστηρίου δημιούργησε την ανάγκη για τη διοργάνωση 3 νέων κύκλων εκπαίδευσης κατά την τρέχουσα περίοδο (2021 -2022) με τη συνεργασία των 4 τακτικών post-covid ιατρείων του πιλοτικού προγράμματος.

Ο πρώτος κύκλος εργαστηρίου για την τρέχουσα περίοδο, Δεκέμβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 26 άτομων.

Ακλουθούν ο 2ος κύκλος, Απρίλιος - Μάιος 2022 και ο 3ος κύκλος, Μάιος - Ιούνιος 2022. 

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης είναι η Αγγελική Τουμπανάκη, Μοριακή βιολόγος, βοκαλίστρια, εκπαιδεύτρια φωνής και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Voice Mentoring για την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές.

Επιστημονικοί συνεργάτες του εργαστηρίου είναι οι εξειδικευμένοι επιστήμονες   αποκατάστασης διαταραχών Φώνησης:

  • Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος | Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Φωνίατρος
  • Ελπίδα Κουτσουμπάκη | Ειδική Φωνοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος και δημιουργός της προσέγγισης Integrated Voice Therapy
  • Ελένη Λαδά | MSc, PgCert, Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Φωνοθεραπεύτρια
  • Σοφία Γεωργίου | Φυσικοθεραπεύτρια φωνής, Εργοφυσιολόγος, MSc,Cert.Acupuncturist

 

Αποσπάσματα από τις ευχαριστήριες επιστολές των συμμετεχόντων:

«Είχαμε την τύχη μέσα από την ατυχία μας που νοσήσαμε σοβαρά με κίνδυνο της ζωής μας από αυτό το θεριό τον κόβιντ, να παρακολουθήσουμε σπουδαίους επιστήμονες ως καλεσμένους που με απλά λόγια μας εξήγησαν πώς θα βοηθήσουμε την αναπνοή μας, τον πνεύμονά μας, το λάρυγγά μας ακόμη και το σώμα μας με τη σωστή μας στάση καθίσματος να λειτουργήσουν ποιο αποδοτικά γιατί τεμπέλιασαν λίγο όσο καιρό ήμασταν ακίνητοι στο κρεβάτι»
...πέρασα είκοσι 25 μέρες πολύ δύσκολης νοσηλείας καθώς κόλλησα covid στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης... εγώ μετά τον covid δεν μπορούσα να αναπνεύσω καλά, κουραζόμουν εύκολα. Οι ασκήσεις το πώς να αναπνέω, να στέκομαι, με έχουν βοηθήσει πολύ...συγχαρητήρια για την ομάδα και την ιδέα και μακάρι να γίνονται τέτοιες πρωτοβουλίες»

«Προσπαθούσα να καταλάβω... αφού είμαι ζωντανή γιατί δεν μπορώ να μιλήσω άνετα, γιατί κόβεται η φωνή μου, γιατί κόβεται η ανάσα μου, γιατί έχω ταχυπαλμίες...Μέσα από το τραγούδι, τις ασκήσεις και την εκπαίδευση που είχα από την κυρία Τουμπανάκη και τους συνεργάτες της, κατάφερα - καταφέραμε να εξαλείψω κάποια θέματα και να μειώσω κάποιο άλλα..»


«….ένα μεγάλο ευχαριστώ και εύχομαι να μπορέσετε να βοηθήσετε και άλλους post covid ασθενείς που προσπαθούν να κολυμπήσουν σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά..»

« Το εργαστήριο για μένα λειτούργησε πολύ θετικά κυρίως για τις αναπνευστικές ασκήσεις και τις διατάσεις. Ωστόσο ήταν πολύ βοηθητικό και για τις φωνητικές ασκήσεις και οπωσδήποτε για το αισιόδοξο και θετικό κλίμα που υπήρχε στις συναντήσεις από τις κυρίες που μας εκπαίδευσαν στις τεχνικές και τις ασκήσεις. Ευχαριστούμε.» 

«Από το εργαστήριο αυτό, πήρα ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ γνώσεις για λειτουργίες που δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν! ΘΕΡΜΑ συγχαρητήρια στην Αγγελική και σε όλη την υπέροχη ομάδα των επιστημόνων!!!!  Να είστε πάντα καλά και μακάρι να βοηθηθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ζήσει αυτόν τον εφιάλτη του long COVID.»     

«Από τις πρώτες ασκήσεις παρατήρησα διαφορά στην κούραση που είχα και στη δυσκολία στην αναπνοή. Επιμένει ακόμα (σε μικρότερο βαθμό η κούραση στα πόδια) ενώ έχω δει σημαντική διαφορά στην εύρεση των σωστών λέξεων κάτι που είχε επηρεαστεί σε ένα βαθμό μετά τον covid.»  

 

*Το εργαστήριο «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΝΕΙ ΠΝΟΗ»  είναι εμπνευσμένο από το πρόγραμμα «ENO Breathe» της English National Opera,  σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)της Μ Βρετανίας. 
 

* Το πιλοτικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Pharmall.

* Τα εργαστήρια της τρέχουσας περιόδου πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Pfizer.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.