Εθνικό Θέατρο

Ακαδημία Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΕΣΠΑ)

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για την έναρξη των αιτήσεων συμμετοχής!

Στόχος της Ακαδημίας Εκπαιδευτικών είναι να εξοικειώσει τους εκπαιδευτικούς με χρήσιμα εργαλεία από τη θεατρική πρακτική και να τους καθοδηγήσει να αντλήσουν υλικό από τα ίδια τα παιδιά, με απώτερο σκοπό να βρει αυτό το υλικό το δρόμο προς την έκφρασή του, και πιθανά το δρόμο προς την επικοινωνία σε ένα κοινό, με σύμμαχο τους αισθητικούς κώδικες του θεάτρου.

Στην τρίτη  χρονιά λειτουργίας της πια, η ακαδημία εκπαιδευτικών έχει στόχο να ανταποκριθεί στις διαπιστωμένες ανάγκες των εκπαιδευτικών για περαιτέρω εμβάθυνση στη θεατρική εκπαίδευση, εστιασμένη επιμόρφωση στις σύγχρονες θεατρικές τεχνικές και αποτελεσματικότερη διαχείριση ομάδων εφήβων.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος θα επικεντρωθούμε:

  • στους άξονες του θεάτρου της επινόησης (devised theatre)
  • στη δουλειά συνόλου και πώς αυτή συνδυάζεται με τη διαχείριση των εφηβικών ομάδων,
  • στους αισθητικούς θεατρικούς κώδικες που οδηγούν σε ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

 

Πρόκειται για μια απαιτητική δημιουργική διαδικασία, όπου ο εκπαιδευτικός καλείται να πάρει καλλιτεχνικές και στρατηγικές αποφάσεις, στις οποίες το ζητούμενο είναι η ενεργή εμπλοκή των μαθητών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.  Παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα άμεσης συνεργασίας και επιτόπιας εποπτείας από τους εμψυχωτές του προγράμματος. 

Προϋπόθεση για την συμμετοχή  στην Ακαδημία είναι  η ύπαρξη κάποιας προηγούμενης εμπειρίας στο θέατρο στην εκπαίδευση και ο συντονισμός τη χρονιά αυτή μιας θεατρικής ομάδας στο σχολείο, ώστε να αξιοποιηθεί στην πράξη τόσο η θεωρητική κατάρτιση και πρακτική, όσο και η  επιτόπια εποπτεία που προσφέρει η ακαδημία.

Σας περιμένουμε!Καλή Θεατρική Χρονιά!

 

 

Είπαν για την συμμετοχή τους στην Ακαδημία

«Η δουλειά που κάνουμε στην Ακαδημία του Εθνικού είναι μεστή, ουσιαστική, και εξαιρετικά βοηθητική για όλους εμάς που εμψυχώνουμε μαθητικές θεατρικές ομάδες. Για μένα προσωπικά, πέρα από το ότι με εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε η δουλειά μου στις ομάδες να γίνει πιο στοχευμένη και αποτελεσματική, αποτελεί και μια προσωπική όαση σε μια καθημερινότητα που στα σχολεία μας γίνεται όλο και πιο απρόσωπη, όλο και πιο καταθλιπτική. Αυτή την όαση συνεργασίας, συντροφικότητας και ανθρωπιάς θα προσπαθήσω να μεταφέρω και στους μαθητές μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!»

«Πέρα από την αναμφισβήτητη χρηστική αξία των μαθημάτων στην τάξη και σε ομάδες, πέρα από την ενίσχυση των δεξιοτήτων μας, εγώ προσωπικά κρατάω το βίωμα, την εμπειρία της συνεργασίας και του αμοιβαίου δοσίματος, την αίσθηση ότι μαθαίνεις από όλους και βγαίνεις από το ατομοκεντρικό σου «εγώ». Είναι μια διαδικασία που σε βοηθά να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα, να παλέψεις, εάν θες, με προσωπικές αδυναμίες και ελλείψεις και να εξελιχθείς σε πολλά επίπεδα. Αυτό κατ' επέκταση σε κάνει και καλύτερο δάσκαλο και καλύτερο εμψυχωτή....»

«Η διαδικασία είναι αριστοτεχνικά ενορχηστρωμένη με πολύ μεράκι, γνώση και στόχευση από τους εμψυχωτές μας, στους οποίους οφείλουμε πολλά. Όλοι τους, ο καθένας με τον τρόπο του, μας παρασέρνουν σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι με πολλή συνείδηση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Ακαδημία, χίλια ευχαριστώ!!!»

«Η Ακαδημία ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες μου ως  εκπαιδευτικού της 2οβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα εργαλεία που διδάσκονται είναι πολύτιμα. Το βίωμα στην Ακαδημία του Εθνικού αισθάνομαι ότι ανοίγει καινούριες οδούς για την αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πράξη.»

«Το πρόγραμμα είναι πολύ σωστά δομημένο και μου έχει κάνει εντύπωση που υπάρχει χώρος για δημιουργική ελευθερία εμπλουτισμένο με δημιουργική εμψύχωση. Πολύ πράξη, πολύ πρακτική δίχως φόβο (Αυτό είναι καταπληκτικό!!!)
Έμαθα νέα εργαλεία έκφρασης, τελείως καινούρια πράγματα που ξεπερνούν το συμβατικό καθιερωμένο ως γνώση, και για να εφαρμοστούν εν πρώτοις σε ένα αυτούσιο πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού με τους μαθητές (κάτι που ήδη έχουμε ξεκινήσει στο σχολείο μας),αλλά και για την αξιοποίηση όλων αυτών στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων που διδάσκω.Έχω ήδη υπηρετήσει πολλά χρόνια στη Δημόσια Εκπαίδευση και στεναχωριέμαι που τόσα χρόνια δεν κατείχα όλα αυτά τα χρήσιμα που έμαθα εφέτος στο Σεμινάριο,για να τα αξιοποιούσα και πιο πριν.»

«Η Ακαδημία των Εκπαιδευτικών του Εθνικού Θεάτρου έρχεται να ακολουθήσει και να συμπληρώσει μια προσωπική πορεία αναζήτησης και αυτοέκφρασης, μέσα από το δρόμο του Θεάτρου και των τεχνικών του. Αν το κέρδος είναι μεγάλο για τους συμμετέχοντες στην Ακαδημία, το όφελος πολλαπλασιάζεται όταν αυτή η γνώση και εμπειρία διαχέεται ετήσια σε δεκάδες παιδιά μέσα στις σχολικές μας μονάδες.»

«Στην ομάδα η εμπιστοσύνη, η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός και ο ενθουσιασμός είναι μερικοί ακρογωνιαίοι λίθοι που στήνουν τα γερά θεμέλια μιας δημιουργικής και ζωντανής «παρέας» που σταδιακά, σχεδόν ασυνείδητα, οδηγείται στη μάθηση - αυτή την ουσιαστική μάθηση - που θα κρατηθεί χαραγμένη στη μνήμη για μια ολόκληρη ζωή

«…μια αποκάλυψη για τον εκπαιδευτικό που ανοίγει νέους δρόμους και δείχνει νέους τρόπους όχι μόνο στο χώρο της τέχνης και του θεάτρου στην εκπαίδευση αλλά κυρίως στο να προσεγγίσει τους έφηβους μαθητές μιας τάξης που πλέον είναι εξ ορισμού ετερόκλητη και ανομοιογενής.»

 

Πληροφορίες: 2107001469

 

 

1

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.