Εθνικό Θέατρο

Εφηβικό Θέατρο: Στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

Η εφηβική μας σκηνή ως χώρος ανάπτυξης ενός πολυδιάστατου πλέγματος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων που  δίνει βήμα στους εφήβους και το περιβάλλον τους, δίνει παράλληλα την ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους συγγραφείς να τροφοδοτήσουν με την έμπνευση και τον προβληματισμό τους το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται «θέατρο για εφήβους» και να εξοικειωθούν με τις ιδιαίτερες προκλήσεις του θεατρικού αυτού είδους, έτσι ώστε να εδραιωθεί το θέατρο για νέους ως ζωτικό μέρος της πολιτιστικής ζωής.

Το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού έργου φέρνει τους ίδιους τους εφήβους στον πυρήνα του προβληματισμού γύρω από σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν αλλά και της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς τα ερωτήματά τους   μετεξελίσσονται σε έργα, που θα εμπλουτίσουν το σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο για νέους!

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις  συμμετοχής για το δεύτερο Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το Εφηβικό Θέατρο 2022-23. Πατήστε ΕΔΩ

 

Λήξη προθεσμίας για τις αιτήσεις 25/9/2022

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων έως 3/10/22

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 21-22

Στη γόνιμη αυτή διαδικασία την σεζόν 21-22, τέσσερις θεατρικοί συγγραφείς επιλέχτηκαν και εργάστηκαν με τον καταξιωμένο Βρετανό θεατρικό συγγραφέα και δάσκαλο Chris Cooper, την υπεύθυνη συντονίστρια της δράσης Ελένη Ζαραφίδου, και την υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού Σοφία Βγενοπούλου.

Η συνεργασία αυτή ήταν με τα λόγια του Κρις Κούπερ «μια μικρή οδύσσεια, σε αναζήτηση μιας κοινής γλώσσας και μεθόδου αλλά και κοινών αξιών και οράματος για μια εφηβική σκηνή που εστιάζει στο τι σημαίνει να είσαι νέος άνθρωπος σε αυτούς τους καιρούς». Μετά από διερεύνηση των θεματικών τους σε 20 σχολεία της Αττικής και έναν πολύ γόνιμο διάλογο με τους μαθητές που συμμετείχαν, οι συγγραφείς μας παρακολούθησαν ένα εντατικό σεμινάριο με τον κο Κούπερ και την κα Βγενοπούλου που περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια με τους έφηβους των εργαστηρίων του Μικρού Εθνικού.

 

Το παράγωγο αυτής της διαδικασίας είναι τέσσερα νέα έργα για το εφηβικό θέατρο τα οποία θα ολοκληρωθούν στην τελική τους μορφή και θα παρουσιαστούν με την μορφή θεατρικού αναλογίου το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

 

  • Δυσφορία ή πώς νιώθει η οδοντόπαστα, της Ευαγγελίας Γατσωτή, διερευνά τις πιέσεις που νιώθουν οι έφηβοι στην διαδικασία της κοινωνικοποίησής τους και συγκεκριμένα μέσα από την οικογένεια και τους γονείς ως φορείς αυτής της διαδικασίας
  • We (l) come, της Αρτέμιδας Μάνου, διερευνά την εφηβεία ως την περίοδο ακραίας ευαλωτότητας.
  • Talent Show, του Γιώργου Παναγιωτάκη, ένα έργο για την αναζήτηση ταυτότητας και πώς η κοινωνία μας ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό στις ζωές των νέων μέσα από περιοριστικά στερεότυπα.
  • Ο ερημίτης, της Σοφιάννας Θεοφάνους, διαπραγματεύεται την παθολογία πίσω από ένα mass shooting σε ένα σχολείο, και το πώς η λανθάνουσα μορφή βίας σε μια οικογένεια και η απομόνωση τρέφει παρόμοια φαινόμενα.

 

«Κάθε ένα από αυτά τα έργα ξεχειλίζει από καίρια νοήματα για το νεαρό κοινό, και αντανακλά τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν στην ζωή τους οι έφηβοι. Κάθε ένα από αυτά τα έργα μαρτυρά την δέσμευση των συγγραφέων στο κοινό τους και την αφοσίωσή τους σε αυτό. Και καθένας από τους τέσσερις συγγραφείς αξίζει το χειροκρότημά μας, για την διαθεσή τους να μάθουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και την αφοσίωσή τους στον στόχο τους. Στο Μικρό Εθνικό υπάρχει όραμα και πραγματική δέσμευσή, άρα και πολύ μέλλον»

Κρις Κούπερ

 

Η  Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που  έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022

1

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ What'sON

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.