Τι είναι αυτό που κάνει ένα παραμύθι να αντέχει και να προσαρμόζεται στον χρόνο σε όλους τους λαούς και παρά τις αλλαγές στις κοινωνίες; Πόσο μοιάζουν οι ιστορίες από χώρα σε χώρα και ποιες είναι οι παραλλαγές τους;
Το εργαστήριο στηρίζεται σε κλασικά παραμύθια και ιστορίες των λαών συνδυασμένα με μουσικές από το εκάστοτε μέρος με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με άλλες κουλτούρες και ιστορίες που είναι ίδιες αλλά και διαφορετικές. Έθιμα, χοροί, συνήθειες άλλων χωρών, μουσικές του κόσμου παρουσιάζονται μέσω του θεατρικού παιχνιδιού διευρύνοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Η μουσική προστίθεται στην εξιστόρηση του παραμυθιού άλλοτε δημιουργώντας ένα ηχοτοπίο, άλλοτε με τη συμμετοχή των παιδιών στη δημιουργία δικής τους μουσικής. Η μουσική επένδυση των παραμυθιών θα προέρχεται από την περιοχή (χώρα/πόλη) προέλευσής τους, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά μουσικά στυλ, μουσικά όργανα αλλά και τρόπους έκφρασης.
Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν Αφρική, Βόρειο Αμερική, Λατινική Αμερική, Άπω Ανατολή, Ανατολική Ευρώπη και Αφρική, Δυτική Ευρώπη.
Το εργαστήριο αυτό φιλοδοξεί να αγκαλιάσει τις ιστορίες από όλο τον κόσμο μουσικά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας με το σήμερα.
Συνοπτικό βιογραφικό διδάσκουσας
Η διδάσκουσα του εργαστηρίου Μαριάνθη Φωτάκη είναι απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Έχει παρακολουθήσει το εργαστήριο «το Δράμα στην Εκπαίδευση» του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπουλου, καθώς και άλλα επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την εκπαίδευση και τον ρόλο των τεχνών σε αυτή.
Είναι ιδρύτρια της καλλιτεχνικής ομάδας “Thea-tree” (thea-tree.gr) που έχει ως βασικούς άξονες το θέατρο, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής, τον οργανισμό «Ένα παιδί ένας κόσμος», το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα και παραστάσεις για βρέφη, παιδιά και ενήλικες με σκοπό τη βιωματική εκμάθηση της τέχνης.
Πληροφορίες
ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ - Εργαστήρια για προσχολικές ηλικίες
Σάββατο, 12:30 - 14:00
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε δύο, ανεξάρτητους κύκλους:
α΄κύκλος: 19/10/2024 - 15/02/2025
β΄κύκλος: 22/02/2025 - 21/06/2025
Κόστος εργαστηρίου: 125 € ανά κύκλο
Τρόπος καταβολής διδάκτρων:
125 € εφάπαξ με την εγγραφή ανά κύκλο
Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την Τρίτη 10/9/2024 αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ticket Services ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο ο οποίος και θα ενεργοποιηθεί την ανωτέρω ημερομηνία και ώρα 10:00 π.μ.:
https://www.ticketservices.gr/el/nt-workshops/
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2107001468
Για την εγγραφή τηρείται σειρά προτεραιότητας
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2107001468, Δευτέρα - Παρασκευή, 09:00 - 15:00