Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο
2022-23: Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο, για 5η συνεχή χρονιά, φτάνει σε 20 νέους προορισμούς, σε 8 περιφέρειες της χώρας!
Ανάμεσα από 120 αιτήσεις επιλέχθηκαν 20 Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά λύκεια, Ειδικά σχολεία, Γυμνάσια με λυκειακές τάξεις. 400 έφηβοι από 13 μέχρι 18 χρόνων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, 20 εκπαιδευτικοί και 10 εμψυχωτές-καλλιτέχνες ξεκίνησαν το ταξίδι τους.
Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνομιλούν και συνδημιουργούν.
Το Εθνικό Θέατρο έχει ταξιδέψει πολύ! Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φτάσαμε σε προορισμούς μακρινούς και δυσπρόσιτους διανύοντας πολλά χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια. Από τη Σίκινο και τη Μύκονο μέχρι την Λευκάδα το Βαρθολομιό, την Καλαμάτα , την Τρίπολη, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Χαλκίδα και το Ναύπλιο!Μέχρι σήμερα 80 σχολεία και ισάριθμοι εκπαιδευτικοί, και πάνω από 1000 έφηβοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η δίψα των μαθητών για έκφραση, επικοινωνία και δημιουργία, και η ανάγκη των εκπαιδευτικών για ουσιαστική μαθητεία στους τρόπους προσέγγισης και δουλειάς με μια θεατρική ομάδα, επιβεβαιώνουν την αξία της βιωματικής μάθησης μέσα από το θέατρο. Η θεατρική πρακτική αναδεικνύεται ως εξαιρετικά δημιουργικό και απελευθερωτικό εργαλείο για προσωπική αλλά και κοινωνική αλλαγή, ένα πεδίο έκφρασης και ουσιαστικού διαλόγου, ώστε μαθητές και καθηγητές από κοινού να δουλέψουν για τον ίδιο στόχο: να μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί και να φανταστούν έναν καλύτερο κόσμο.
Πληροφορίες: Φράγκος Βαλάντης, Yπεύθυνος συντονισμού προγράμματος
Τηλέφωνο: 2107001469 (εσωτ. 321)
Email: vfragkos@n-t.gr
Με τα λόγια των εκπαιδευτικών που έχουν συμμετάσχει με τις ομάδες τους:
«Ένα ΕΠΑΛ από το Ρέθυμνο τολμά να μιλήσει για όσα τα σχολεία μας και η τοπική κοινωνία κρύβουν κάτω από το χαλί, τη βία, τον αποκλεισμό και τη διαφορετικότητα. Πώς το θέατρο μπορεί τελικά να φέρει την αλλαγή»
«Το θέατρο που μας ενώνει: Όταν το Εθνικό Θέατρο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό του προγράμματος σπουδών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
Αναστασία Λαγού- Γυμνάσιο Σικίνου
«Ποιο είναι το σχολείο που θέλουμε? Το Εθνικό Θέατρο δίνει βήμα λόγου στους μαθητές που παρουσιάζουν τα δικά τους θέλω κόντρα στα πρέπει που τους επιβάλλονται, φωνάζοντας: Είμαστε εμείς»
3ο Γελ Αιγάλεω
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2023