Εθνικό Θέατρο

Ένας σύντομος απολογισμός για το 2020-21…

Παρόλο που η συνθήκη της καραντίνας μας κράτησε μακριά, εμείς καταφέραμε να είμαστε παρόντες και επενδύσαμε σε νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους εφήβους. Μέσα από τις οθόνες μας που «άναβαν» σε μια προκαθορισμένη ώρα κάθε εβδομάδα συνδεόμασταν με τους μαθητές μας σε ένα μικρό χωριό στα Άγραφα, στη Χίο, στην Κρήτη, στη Ρόδο και στην Καλαμάτα, στη Σαντορίνη και στην Πάτρα, στη Λαμία, στην Ολυμπία και  καταφέραμε έτσι να υπερβούμε αυτή την δυσβάσταχτη απομόνωση που επέβαλε η παρουσία του covid-19. Νιώσαμε ότι θρέψαμε όσο μπορούσαμε αυτή την ανάγκη για επικοινωνία, ομαδικότητα και δημιουργία, μέχρι την άνοιξη που μπορέσαμε επιτέλους να πραγματοποιήσουμε δια ζώσης όσα συζητήσαμε, σχεδιάσαμε και φανταστήκαμε μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή όλων των σχολείων σε μια «διαδικτυακή μαραθώνια σκυταλοδρομία», όπου οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να γνωριστούν και να ανταλλάξουν παιχνίδια και εμπειρίες!

Τι ετοιμάζουμε…

Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο πιστό στο ραντεβού του για 4η χρονιά! Τα 60 σχολεία σε Αττική και περιφέρεια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέχρι τώρα, μας δίνουν ακόμη μεγαλύτερη φόρα για να συνεχίσουμε. Η δίψα των μαθητών για έκφραση, επικοινωνία, δημιουργία και  η ανάγκη των εκπαιδευτικών για ουσιαστική μαθητεία στους τρόπους προσέγγισης και δουλειάς με μια θεατρική ομάδα, επιβεβαιώνουν την αξία της βιωματικής μάθησης μέσα από το θέατρο, ένα εξαιρετικά δημιουργικό και απελευθερωτικό εργαλείο για προσωπική αλλά και κοινωνική αλλαγή, ένα πεδίο έκφρασης και ουσιαστικού διαλόγου.
Μετά από την τόσο δύσκολη χρονιά της πανδημίας η παρουσία του θεάτρου στην εκπαίδευση, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Με την επιστροφή στην καθημερινότητα του σχολείου εμείς χρειάζεται να σκύψουμε στο τώρα με προσοχή και συγκέντρωση, να μάθουμε από το σήμερα και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, να ενισχύσουμε την συνειδητή συμμετοχή στα πράγματα, να προτείνουμε την φαντασία ως δρόμο προς την ενσυναίσθηση. Με αυτά τα εργαλεία οι νέοι καλούνται να διερευνήσουν, να αμφισβητήσουν και εν τέλει να διαμορφώσουν την μικρή τους κοινωνία, αλλά και τον κόσμο όλο, καθώς και τον ρόλο τους μέσα σε αυτόν.

Υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vfragkos@n-t.gr

Kαταληκτική ημερομηνία υποβολής: 17 Νοεμβρίου 2021
Πληροφορίες:Φράγκος Βαλάντης, Yπεύθυνος συντονισμού προγράμματος Τηλέφωνο: 2107001469 (εσωτ. 315)

Υπεύθυνη προγράμματος ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Σοφία Βγενοπούλου 

 

Μια γεύση από τον απολογισμό των εκπαιδευτικών μας:

«Τέτοια προγράμματα είναι το πέταγμα της πεταλούδας στην ανατολή που φέρνει τσουνάμι στη δύση (κυριολεκτικά, στην Πάτρα μας).
Οι μαθητές μας θέλουν να ακουστούν. Θέλουν κάποιος να ακούσει την ιστορία τους. Θέλουν να τη λένε ξανά και ξανά. Θέλουν το θέατρο. Θέλουν την ομάδα, την κοινωνία, την επικοινωνία. Δεν θέλουν να μην υπάρχει θέατρο στο σχολείο. Ξαφνικά, δεν θέλουν απλά το απολυτήριο. Κερδήθηκαν κάποιοι που θεωρούνταν εκ των προτέρων “χαμένη υπόθεση”.»
«Η παρακολούθηση του προγράμματος προσέφερε μια πολύ ουσιαστική και χρήσιμη  μαθητεία στον τρόπο προσέγγισης και δουλειάς με μια θεατρική ομάδα.
Η οργάνωση, η επαφή με τους συντονιστές και το υλικό που δουλεύτηκε συνέβαλαν σε μια συνολική εμπειρία πολύ υποστηρικτική, γόνιμη και θετική.»
«Είδα εκπαιδευτικούς από διάφορα μέρη της χώρας, με σώματα, χαμόγελα, προσδοκίες και άμυνες, να αναζητούν στο θέατρο έναν τρόπο να εμπλουτίσουν την παιδαγωγική σχέση. Πήρα μια μεγάλη ανάσα από αυτή την συλλογική εμπειρία     όπου το ζητούμενο ήταν να ακολουθήσεις τον άλλο, να συνθέσεις πάνω σε αυτό       που σου δίνει. Μέσα στο θέατρο είχαμε μια γιορτή της συνάντησης με τον Άλλο.»
«Μια χρονιά, που χάρη σ’ αυτό το πρόγραμμα όμως, σταθήκαμε όρθιοι και καταφέραμε σε πείσμα των καιρών να συνεχίσουμε με ορμή και όραμα τη θεατρική  διαδικασία στο σχολείο μας! Το θέατρο στο νέο σχολείο θεωρούμε ότι είναι πραγματικά καινοτόμο και σωτήριο πρότζεκτ για τα σχολεία που δεν έχουν δυνατότητα επαφής με το θέατρο για κοινωνικούς, οικονομικούς η άλλους λόγους.»
«Συνειδητοποίησα (και θυμήθηκα ξανά) ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα, όταν δουλεύουμε μαζί, όταν ακούγονται όλες οι φωνές, όταν μιλάνε όλα τα σώματα…»
«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο “πάντρεμα” και όμως τα παιδιά αλληλεπίδρασαν, έπαιξαν, εκφράστηκαν…… Πραγματικά το είχαν πολύ ανάγκη αυτήν την ιδιαίτερη χρονιά που ο αυθορμητισμός και η παιδικότητα καταπονήθηκαν.»


 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.