Εθνικό Θέατρο

Σοφία Βγενοπούλου

Σοφία Βγενοπούλου

svienopoulou@n-t.gr

Τον Μάιο του 2017 ανέλαβε Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού. Εργάζεται στην Αθήνα από το 2001 ως σκηνοθέτης και παιδοψυχίατρος, μετά από μια δεκαετία στις ΗΠΑ όπου σπούδασε θέατρο (Yποκριτική στο Stella Adler Conservatory - New York, Σκηνοθεσία στο Towson University - Baltimore), Drama Therapy -New York University και παιδοψυχιατρική-Mt Sinai Medical Center, NYC).

Μετά από πολυετή εμπειρία στις ΗΠΑ σε οργανισμούς όπως το Creative Alternatives NY, όπου σκηνοθέτησε και παράλληλα εργάστηκε ως ηθοποιός και εμψυχώτρια με ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα το 2009, και έκτοτε αφοσιώθηκε σε αυτό, πραγματοποιώντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στοχευμένες σε ευάλωτες ομάδες. Είναι συν-ιδρύτρια της θεατρικής ομάδας GRASSHOPPER από το 2005, και καλλιτεχνική διευθύντρια της Grasshopper youth που πρωτοπόρησε στην Ελλάδα στο εφηβικό θέατρο από το 2010, και δραστηριοποιήθηκε σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, υποβαθμισμένες περιοχές, ιδρύματα και χώρους ιδιαίτερου εκπαιδευτικού πλαισίου, ενίοτε με σημαντικές συνεργασίες με θεσμούς και ιδρύματα όπως ο Συνήγορος του Παιδιού και το Ίδρυμα της Βουλής των Εφήβων.

Έχει σκηνοθετήσει με επαγγελματικούς θιάσους τις παραστάσεις: CHATROOM στο θέατρο ΧΩΡΑ (2009-10), DNA του Dennis Kelly στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 2010-11, ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΦΩΣ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2011-12, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΥΔΑΤΑ του Γιάννη Τσίρου» στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2012-13, TΟ ΤΡΕΝΟ του Λένου Χρηστίδη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2013-14, ΑΘΗΝΑ-ΓΡΑΜΜΗ 1 των Βερολινέζων GRIPS, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2017.

Έχει επίσης συντονίσει επί 8 χρόνια πλήθος θεατρικών εργαστηρίων με εφηβικές ομάδες, έχει γράψει νέα θεατρικά κείμενα με και για έφηβους, και έχει σκηνοθετήσει άλλες 18 παραστάσεις δουλεύοντας με εφηβικούς θιάσους και πληθώρα εφηβικών ομάδων, στο διάστημα 2009-2017.

Το 2013 συνέλαβε την ιδέα και έγραψε το σενάριο για μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Όσο μπορείς», εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Κ. Καβάφη, που γυρίστηκε με τους έφηβους του 1ου Διαπολιτισμικού Σχολείου της Αθήνας, σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Ρέντη και παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Το 2011 και στα πλαίσια της παράστασης DNA εμπνεύστηκε την ιδέα ενός φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου με νεοσύστατες θεατρικές ομάδες εφήβων και παράλληλο στόχο την δημιουργία σύγχρονου δραματολόγιου για νέους. Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου υιοθετήθηκε την επόμενη χρονιά από την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και συνδιοργανώθηκε από την ομάδα grasshopper youth και την Στέγη μέχρι το 2017. Έγινε θεσμός στα πλαίσια του οποίου περισσότεροι από 600 έφηβοι σε 5 χρόνια ήρθαν σε επαφή με την θεατρική πράξη μέσα από πολύμηνα θεατρικά εργαστήρια. Στην προσπάθεια να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στην καλλιτεχνική και την εφηβική κοινότητα, συντόνισε την ανάθεση συγγραφής εφηβικών έργων σε καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς (αλλά και νέα ταλέντα) δημιουργώντας, για πρώτη φορά, έναν ουσιαστικό όγκο σύγχρονων ελληνικών κειμένων για εφήβους.

Ως συνεργάτης της ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Έφηβου), έχει συντονίσει σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο την επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το πρόγραμμα της Βουλής των εφήβων του Ιδρύματος της Βουλής από το 2014.

Στόχος της και σημαντικότερη επαγγελματική της φιλοδοξία, παραμένει η δημιουργία ενός δικτύου καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών που στηρίζουν και προωθούν το ποιοτικό, δυναμικό, σύγχρονο θέατρο για νέους ανθρώπους, αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου να έχει πρόσβαση στο θέατρο, και πιστεύουν στην δύναμη και αξία της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης στα νεαρά μέλη μιας κοινωνίας.

Σοφία Βγενοπούλου

επιστροφή

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.