Εθνικό Θέατρο

Ελένη Παπαναστασίου

Είναι αρχιτέκτων, σκηνογράφος και ερευνήτρια (κάτοχος Ph.D). Ασχολείται συνδυαστικά με την αρχιτεκτονική και τις τέχνες. Αποφοίτησε Αρχιτέκτων Μηχανικός του ΕΜΠ το 2006. Κατέχει Msc in Advanced Architectural Design από το Columbia University, ΝΥ (2010), όπου βραβεύτηκε με το «Lucille Smysel Lowenfish Μemorial Prize» το 2009. Κατά τις μεταπτυχιακές σπουδές υπήρξε Fulbright scholar 2008-10 και Gerondelis scholar 2009. Απέκτησε Ph.D  στην Αισθητική και Αρχιτεκτονική Θεωρία, ΕΜΠ το 2015. Για την διατριβή της υπήρξε Visiting Scholar στο UPenn School of Design, Philadelphia, ερευνήτρια στο Kahn Collection, Philadelphia και στο Barnett Newman archive, ΝΥ. Εκπαιδεύτηκε στη φωτογραφία στο International Center of Photography (continuing education 2010) και στην υδατογραφία στην Cooper Union (continuing education 2010) στη Νέα Υόρκη.
Σκηνογραφίες της υλοποιήθηκαν για την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση: Κήπος του Κ. Σελαμσή, (σκην.: Χ. Φραγκούλης), το Εθνικό θέατρο: Δίπλα- Δίπλα, (σκην.: Φ. Συμεωνίδης), το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Το Μουσείο των φανταστικών όντων των Τετττιξ, (σκην.: Φ. Συμεωνίδης), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: τελετή παράδοσης του ΚΠΣΙΝ στο δημόσιο, (σκην.: Θ. Μοσχόπουλος), το Φεστιβάλ Αθηνών: όπερα Λεόντιος και Λένα του Κ. Σελαμσή, (σκην.: Α. Ξάφης), το Baumstrasse: Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι, (σκην.: Θ. Μεγαλόπουλος). Ταυτόχρονα, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες αρχιτεκτονικές μελέτες και εικαστική δουλειά. Έργα της συμμετείχαν σε εκθέσεις (Athens Photo Festival, Domes κ.α.), έχουν διακριθεί (Artworks SNF fellow 2018 κ.α.) ή δημοσιευθεί.
Εχει διδάξει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών το διάστημα 2017-2020, και συμμετείχε σε διδασκαλία μαθημάτων στις Αρχιτεκτονικές σχολές ΕΜΠ και Βόλου το διάστημα 2011-2019.

 

Ελένη Παπαναστασίου

επιστροφή

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση του περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητας μας.
Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.